Elinan kosiminen ja häät
Elina Sikiö/Keijo Sikiö
Elina Sikiö, o.s. Kemppinen (1891-1970) | Elinan ja Matin häiden aikaan 1910 ei vielä maaseudulla juuri valokuvia otettu. Tämä kuva on 25 vuotta myöhemmältä ajalta, kun Elinan ja Matin poika Viljo avioitui Maria o.s. Karhun kanssa. |
Elina Sikiön, o.s. Kemppisen kertomus on nauhoitettu jouluna 1965 sekä 5.6. ja 16.6.1966, hänen 75-vuotispäivänään. Nauhalta kooten kirjoittanut Keijo Sikiö vuonna 2004.
Elina o.s. Kemppinen syntyi 16.6.1891 kotisynnytyksenä savusaunassa Eräjärven Suuraholla Jaakko ja Anna Stina Kemppiselle (o.s. Luukkonen Kemppilän myllyltä). Elina kävi kiertokoulua oppien lukemaan ja kirjoittamaankin.
Elina kertoo:
Menin papille lukemaan 6-vuotiaana, kävin rippikoulun alle 17-vuotiaana ja ripillä olin helluntaina 1908. Juhannuksena 1910 kävin Juhana-enon kanssa Savonlinnassa kirkossa ja portailla oli Matti Sikiö, josta Juhana ulkona sanoi: "Tuo poika on Sikiön Matti". Savonlinnasta tultiin laivalla Särkilahteen. Samalla laivalla tulivat Uudentuvan (Lampiset, Jukajärvi) tuvan tekijät (ilmeisesti tupaantuliaisiin). Tupaantuliaisiin oli tullut Kesselin poikia ja siellä Matti kysyi, menetkö juhlille Rautjärvelle. Sanoin etten lähde kun vasta oltiin Savonlinnassa (juhannus perjantaina, sunnuntaina tupaantuliaiset). Matti tuli Emil Luukkosen kanssa seuraavana pyhänä käymään (kosimaan) jonka jälkeen tavattiin pari kolme kertaa. Meidät vihittiin 18. syyskuuta 1910 pappilassa, kuusi paria samalla kertaa. Olin silloin 19-vuotias. Matti tuli Eräjärvelle (Elinan kotiin) vihkimistä edeltävänä iltana ja vihkimisen jälkeen kumpikin palasi kotiinsa. Sitten Matti tuli keskiviikkoiltana Kemppisille (Elinan kotiin) juohtajien kanssa, joita oli kymmenisen henkeä. Läksiäisten jälkeen häät jatkuivat perjantaina Kesselissä. Häät päättyivät ja juhlavieraat lähtivät lauantaina.
Morsiamen mukaan lähti juohtajien lisäksi lähisukulaisia. Soittajina häissä olivat Antti Rita (oli mukana myös juohtajissa) ja Tommi Hupli (Häyhän Tommi) hanureilla. Tulijoille tehtiin kylän poikien toimesta perinteisesti pientä kiusaa mm. Änikän joella oli pantu veräjä kiinni tulijoiden edestä (silloinen tie Kesseli - Kemppilä välillä).
Häälahjoja ei nuoripari kovin paljon saanut tavaroina, mutta morsiustanssissa Elinalla oli leveä esiliina jossa oli iso tasku edessä ja siihen tanssittaja pisti rahaa tanssittaessaan. Summa jäi vain tanssittajan tietoon. Häissä tarjottiin myös viinaa (ei kotipolttoista) ja vieraillakin lienee ollut omia eväitä, koska joitakin humalaisia oli, yksi vieraista istui humalassa porstuan vesisaaviin.
Morsiamen kapiot olivat sukkia, lapasia ja käyttövaatetta. Morsiamen oli annettava sukulaisille lahjoja ja juohtajat saivat sukat.